Het is half 10 in de ochtend. De kinderen zijn ontzettend druk. Er wordt gerend, geklommen en om de haverklap is er weer een die huilt. Ze hebben overduidelijk behoefte om even te ontprikkelen. Even rennen buiten zou fijn zijn maar dat gaat nu niet, het regent echt heel hard. Ik bedenk een alternatief. Sensorisch spel dat is wat ze nu nodig hebben! We gaan meteen aan de slag.
Ik zet een kop koffie en schuif bij de kinderen aan. Ik zie inmiddels rijst op hun stoel, op de grond eigenlijk overal om hun heen. Maar het maakt me nu even niet uit want, ze spelen. Ze spelen rustig en heel fijn. Ik zie ze genieten van de verschillende materialen die ik heb verzameld. Op hun hoofd een ontspannen uitstraling. Kijkend naar hun verbaas ik mij er elke keer weer over wat dit spel met ze doet. De oneindige mogelijkheden die sensopathisch spel biedt zijn geweldig. Ze zijn ruim anderhalf uur zoet en ik ben weer een beetje opgeladen.
Wat is sensorisch spel?
Sensorisch spel is spel waarbij je gebruik maakt van al je zintuigen. Voelen, proeven, ruiken, zien en horen zijn hier onderdeel van. Het is dus eigenlijk spel waarbij je alles beleeft met behulp van de zintuigen.
Je ziet sensorisch spel al terug bij baby’s. Zij stoppen van nature alles in de mond om zo te kunnen ontdekken en leren. Als we ouder worden laten we dit meer los. We weten namelijk hoe iets voelt, ruikt, proeft en hoort. We zijn hierdoor minder bewust bezig met onze zintuigen. Door het inzetten van materialen die sensorisch spel stimuleren maken we weer veel bewuster kennis met de werking van onze zintuigen.
Het spel is ontzettend rustgevend voor kinderen. Door het prikkelen van de zintuigen gaan kinderen doormiddel van spel nieuwe dingen ontdekken. En dat is niet alleen ontzettend leuk maar ook nog eens heel erg leerzaam. Het helpt kinderen daarnaast bij het verwerken van bepaalde emoties, gevoelens en gebeurtenissen. Dit is dan ook de reden dat sensorisch spel vaak wordt ingezet bij jonge kinderen tijden de kindercoaching.
Voor wie is sensorisch spel geschikt?
Sensorisch spel is geschikt voor jong en oud. Natuurlijk is het wel afhankelijk van de materialen die je gebruikt. De materialen moeten op een veilige manier aangeboden worden aan je kind.
Je kunt ontzettend veel materialen gebruiken en combineren waardoor er steeds weer en ander spel ontstaat. Zo kun je rollenspellen stimuleren door bepaalde speelmaterialen eraan toe te voegen. Poppetjes, dieren, auto’s etc. Je kunt dus eigenlijk wel veronderstellen dat dit type spel geschikt is voor jong en oud. Speel daarom gerust mee met je kind en je zult ontdekken hoe rustgevend het kan zijn.
Kijk goed bij alles wat je je kind aanbiedt of dit veilig genoeg is en aansluit op de ontwikkeling van je kind.
Welke materialen zijn geschikt voor je kind?
0 tot 1 jaar
In deze leeftijd kun je al ontzettend veel materialen aanbieden. Dit kun je doen door het veilig te verpakken in petflessen of zipperbags en deze goed af te sluiten. Zorg er goed voor dat kinderen de fles of het zakje niet kunnen openen. Blijf daarom altijd bij het spel aanwezig.
Je kunt diverse materialen in flessen en zipperbags stoppen. Denk aan: pompoms, diverse pastasoorten, water met kleurstof, waterparels, rietjes, balletjes, knikkers, mais, rijst, klei, verf etc.
Natuurlijk zijn er ook genoeg materialen die zonder het gebruik van flessen en zakjes op een veilige manier aangeboden kunnen worden. Denk aan verschillende stoffen bijvoorbeeld gekleurde sokken, wc rolletjes, bellen van een bellenblaas. Maar ook veel speelgoed materiaal in die leeftijd is nog gericht op de sensomotorische ontwikkeling. Denk aan blokken, knuffels, muziekdoosjes, voeldoekjes, labelsdoekjes, spiegels, bijtspeeltjes, rammelaars etc.

1 tot 2 jaar
Is je kind al wat ouder dan stopt het waarschijnlijk al wat minder speelmateriaal in de mond. Het is daarom ook niet meer nodig om alles uit veiligheid te verpakken in zakjes en flessen. Mits je kind nog wel alles in de mond stopt. Kies in dat geval voor grotere materialen zoals sensorische schelpen, ijsblokken met speelgoed erin, stroken klittenband, bellen van een bellenblaas, of grotere pastasoorten. En voorwerpen eerder genoemd bij 0-1 jaar zijn geschikt mits ze het niet in hun mond stoppen. Blijf er bij het aanbieden wel altijd bij uit de veiligheid voor je kind.
3 tot 4 jaar:
Hoe ouder worden hoe groter de mogelijkheid van het gebruik aan materialen. Is je kind tussen de 3-4 jaar oud dan kun je namelijk ook al gebruik maken van deegsoorten, magneten, zand of klei. Ook voor deze leeftijd geldt kijk altijd naar de ontwikkeling van je kind en stem daar de juiste materialen op af. Zelfs als ze ouder zijn is het goed om goed te bekijken of het spel het toelaat om gespeeld te worden zonder jouw supervisie.
4 jaar en ouder:
De lijst met mogelijkheden is inmiddels oneindig. Slijm, kralen, Je kunt het zo gek niet benoemen. Kinderen kunnen nu gebruik maken van alle materialen die stimuleren tot het gebruik van de verschillende zintuigen. Alles wat eerder beschreven stond bij de jongere leeftijdscategorieën tot aan de ideeën die je zelf nog hebt.
Vind jij het lastig om verschillende materialen te verzamelen voor sensorisch spel? Dan heeft Jongbrein kind- en gezinscoaching voor jou speciale sensory-kits beschikbaar. Zo kan jouw kind in 1 handomdraai aan de slag met de juiste materialen om nieuwe dingen te ontdekken en leren. Elk kwartaal wordt er weer een nieuwe kit toegevoegd aan de webshop die aansluit bij het seizoen van dat moment.
