Het is 11 uur in de ochtend. Luc vraagt mij om een spelletje te doen. We pakken het spel: “kleurentorentjes”. Wie als eerste 6 verschillende kleuren heeft gespaard wint. Daar gaan we! Om de beurt gooien we met de dobbelsteen. Dat is voor Luc al niet makkelijk. Want, wachten op zijn beurt vindt hij soms best lastig. Het liefst gooit hij een paar keer achter elkaar en moet mijn beurt vooral niet te lang duren. Ik heb inmiddels 3 kleuren op mijn torentje gespaard. Nu wordt het toch een stuk vervelender voor Luc. Want ja, mama heeft al 3 kleuren en hij heeft toch echt minder. Hij vind dat hij nu bij elke beurt gewoon een kleur naar keuze om zijn torentje mag doen, ongeacht wat hij gooit met de dobbelsteen. Hij besluit daarnaast dat ik voorlopig even geen nieuwe kleuren mag sparen en wel wat beurten kan overslaan. Laat jij je kind altijd winnen met een spelletje?

Laat jij je kind altijd winnen of leer jij je kind om te gaan met verlies?
Ok duidelijk, we hebben nieuwe aangepaste spelregels om zijn kans op winnen te vergroten. Ik besluit hem dit potje te laten winnen. Het is voor hem ook wel prettig om de volgende ronde met wat meer zelfvertrouwen te starten. Daarnaast is verliezen natuurlijk niet leuk en wil ik voorkomen dat hij direct de handdoek in de ring gooit en besluit niet meer door te spelen. Ik besluit mijn verlies te nemen maar dit wel te gebruiken om hem wat nieuwe vaardigheden aan te leren. Door hem te laten zien hoe ik om ga met mijn verlies. Ik zeg: “he, wat jammer!”. Ik kijk hierbij wel een beetje teleurgesteld. “De volgende keer ga ik nog beter mijn best doen, misschien lukt het dan wel”. Terwijl ik dit zeg kijk ik hoopvol en blij. Luc kijkt mij aan. Ik zie hem denken, maar hij zegt verder niets.
Je kind spiegelt gedrag.
Kinderen spiegelen het gedrag van een ander. Door te spiegelen leren ze nieuwe vaardigheden. Door mijn verlies positief op te nemen, laat ik hem wel zien dat verliezen niet het einde van de wereld is. Ik laat hem zien hoe ik op mijn manier om ga met de tegenslagen.
Ik vind het belangrijk dat mijn kind ook leert omgaan met tegenslagen. Want zo zit het leven gewoon in elkaar. Het is niet elke dag feest en we moeten allemaal wel eens iets doen wat minder leuk is. Het zal niet allemaal uitdraaien op winst en moeten soms ook ons verlies kunnen nemen. Maar leert je kind ook omgaan met tegenslagen als jij hem altijd laat winnen?
Wat verwacht het kind van jou als ouder?
Jouw kind ziet jou als rolmodel. Het is belangrijk dat jij als ouder op momenten ingrijpt. Wanneer bijvoorbeeld spelletjes niet volgens de regels gaan of wanneer de winst niet eerlijk behaald is. Natuurlijk speelt elk kind wel eens een beetje vals en hoef je dit niet altijd meteen af te straffen. Maar weet dat het voor een kind ontzettend waardevol is dat jij hem laat zien dat eerlijkheid het langste duurt. Dat jij er voor hem bent wanneer hij verdrietig is omdat hij verloor met een spelletje. En laat zien hoe jij om gaat met je verlies.
De waarheid loont het meest.
Weet wel dat een kind vaak vanaf een jaar of 2/3 echt wel door heeft dat hij niet de rechtmatige winnaar is. Zijn gevoel van trots zal minder groot zijn wanneer hij weet dat de regels zijn bijgeschaafd om hem dichter bij de overwinning te brengen. Zou hij niet zoveel trotser zijn wanneer hij weet dat hij oprecht winnaar is van een spel wat volgens de spelregels is verlopen?
Kies een spel dat bij je kind past.
Bij het kiezen van een spel is het belangrijk om een spel te pakken waarbij kinderen evenveel kans hebben om te winnen. Daarnaast moet het spel aansluiten bij hun belevingswereld en de ontwikkeling. Is je kind niet echt een denker dan is het spelen van het spel: kleurentorentjes waarschijnlijk geschikter als het spelen van een potje: memory.
Het leermoment
Het gaat tijdens het spelen van een spel niet om jou als ouder. Maar om je kind. Kijk gericht naar je kind en maak een goede inschatting van wat je kind nodig heeft. Jij bepaalt als ouder wat voor jouw kind in elke situatie het meest gewenst is. Of je hem nu af en toe laat winnen of leert te verliezen. Het gaat om het spel, de tijd die je samen doorbrengt en het leermoment samen. Eigenlijk is het proces van het hele spel belangrijker dan de winst of het verlies.