Schiet nou eens op, luister nou eens, ruim je spullen op, we moeten nu gaan, we komen te laat, ik wil dat je nu je laarzen aantrekt! Misschien komen deze zinnen je wel bekend voor en ben jij degene die dit regelmatig moet herhalen voordat er wat beweging in komt bij je kind. Maar misschien maken deze zinnen ook wel helemaal geen indruk meer en sta je elke ochtend of avond te stressen om alles op tijd gedaan te krijgen. De meeste onrust in een gezin ontstaat ‘s ochtends vroeg als we snel moeten of ‘s avonds als de kinderen moe worden. Om op deze momenten positief te blijven opvoeden valt niet altijd mee. Dit vraagt namelijk om veel geduld en een flinke portie onderhandelingsvermogen. Dagritmekaarten kunnen je hier een goede ondersteuning in bieden.
Het effect van dagritmekaarten

Dagritmekaarten geven precies weer wat er op een dag gaat gebeuren. Stap voor stap zien kinderen wat er op welk moment van hun verwacht wordt. Dat is niet alleen ontzettend prettig voor een kind. Het is ook nog eens heel leerzaam. Je kind kan namelijk zelf invulling geven aan het proces. Hierdoor kun jij als ouder de zelfredzaamheid van je kind vergroten, leert je kind plannen, krijgt je kind inzicht in het dagritme en kan samen met jou keuzes maken over de invulling van de dag. Het structureel inzetten van dagritmekaarten kan voor zowel ouder als kind veel rust geven. Je kind heeft namelijk behoefte aan duidelijkheid en structuur.
Positieve vraagstelling
De vragen die jij je kind kan stellen zijn met het gebruik van dagritmekaarten ook een stuk positiever en leerzamer. Je kunt nu namelijk vragen of ze eens kunnen kijken naar de volgende stap. Wat zeggen de kaarten en wat gaan we nu doen? Op deze manier voelt het voor een kind niet alsof ze iets moeten doen van jou maar wordt de intrinsieke motivatie vergroot. Ze zij sneller geneigd te doen wat de plaatjes hun vertellen.
Hoe zet je dagritmekaarten in?
De kaartenset van Jongbrein bestaat uit verschillende sets namelijk: de basisset, de vaardighedenset en de activiteitenset. Het is een persoonlijke keuze voor welke set jij kiest of dat jij gaat voor het dagritmekaarten totaalpakket.
- Update 04-02-2022: Inmiddels is het assortiment uitgebreid met dagritmekaarten over gevoelens & emoties, dagen van de week en het Totaalpakket XL met álle 77 dagritmekaarten van Jongbrein.
Gebruik je alleen de basisset dan zul je makkelijker een hele dag vooruit kunnen plannen maar ben je wel uitsluitend bezig met de basistaken van een dag zoals opstaan, ontbijten, fruit eten, spelen, lunchen etc. Maak je ook gebruik van vaardigheden en activiteiten dan kun je wat dieper ingaan op de taken die bij een dag horen. Je kunt hierbij denken aan het opruimen wat na spelen komt en het handen wassen nadat je hebt geplast. Het aanleren van deze vaardigheden gaat een stuk gemakkelijker met het gebruik van dagritmekaarten. Wel is het dan handiger om eerst een ochtend te plannen en na de ochtend een middag zodat je niet teveel kaarten heb staan. Een groot voordeel van het plannen van een halve dag vooruit is dat je te allen tijde nog aanpassingen kunt doen in de planning omdat je minder ver vooruit hoeft te kijken.

Je kunt dagritmekaarten inzetten om:
- Op bepaalde momenten wanneer je onrust ervaart, rustiger en meer ontspannen door deze processen heen gaat.
- Bepaalde vaardigheden te stimuleren zoals het opruimen, handen wassen, samen spelen, afdrogen, aankleden of billen afvegen.
- Je kind meer overzicht in de dag te geven zodat je kind leert plannen, inzicht krijgt, zelfstandig keuzes kan maken en ontspannen het verloop van de dag ervaart.
- Het positief opvoeden te vergroten. Meer positieve vraagstellingen leiden tot meer verbinding en betere communicatie met je kind.
Aandachtspunten:
- Maak de planning niet te lang (Max 12 kaarten)
- Zorg dat de kaarten hangen of staan op een plek die voor een kind goed bereikbaar en overzichtelijk is.
- Gebruik de kaarten altijd voor het zelfde doeleinde.
- Leer je kind wel omgaan met onverwachtse gebeurtenissen. Af en toe de kaart een ‘een spontaan idee’ of ‘vrije invulling inzetten maakt kinderen wel weerbaar om flexibel om om te kunnen gaan met de planning. Je weet namelijk nooit precies hoe je dag gaat verlopen. Misschien veranderd het weer, is er plots iemand ziek of heb je pech met de auto. In de dagritmekaarten van jongbrein zijn deze twee unieke kaarten toegevoegd
- Neem samen met je kind de planning door. Bespreek eerst de hele planning met je kind en kijk later de dag alleen nog maar de stap die daarna komt of de stap die je zojuist hebt gehad. Laat je kind de knijper verschuiven naar de juiste kaart.
- Bespreek ook indien mogelijk of je kind de planning van de dag zo prettig vind of dat hij of zij eventueel nog een leuk idee heeft. Je kind hierin de ruimte geven geeft ze een gevoel van autonomie. Het zelf in staat zijn om keuzes te maken. Ze groeien hier enorm van.
1 Reactie
Mijn kind van 3,5 begint een beetje toe te raken aan school. Verveelde zich thuis geregeld en begon vooral te hangen, piepen, zeuren en veel huilen. Toen kwam op Instagram Jongbrein voorbij met de dagritmekaarten. ik heb ze meteen aangeschaft. Wat een resultaat zie ik bij hem!!! Vanaf dag 1 was het een totaal ander kindje. Hij wist waar hij aan toe was, wat er ging gebeuren. En tot nu toe heb ik nog steeds een heel ander kind in huis! Wij kunnen nog een half jaar genieten van een leuk lief kind met de dagritmekaarten, tot hij in september naar school mag! Daarna gaan wij de kaarten zeker nog inzetten voor zijn zus!