Wat is een beloningssysteem?

Een beloningssysteem is een schema dat je gebruikt om gewenst gedrag bij je kind te stimuleren. Belangrijk is dat je dit samen met je kind doet. Je kind moet zich betrokken voelen bij het proces. Je kunt een beloningssysteem al inzetten als je kind 2 jaar oud is. Niet elk kind zal het meteen begrijpen, maar door steeds te herhalen wat de bedoeling is, valt het kwartje vanzelf.

Elk kind is gebaat bij positieve aandacht. Als je je kind complimenten en beloningen geeft, voelt hij zich gewaardeerd en krijgt hij meer zelfvertrouwen. Belonen doe je om bepaald gedrag te (blijven) stimuleren. Als je kind inziet dat hij wordt beloond voor bepaald gedrag, is de kans groot dat hij dit gedrag de volgende keer weer laat zien.

Waar gebruik je een beloningssysteem voor?

Met een beloningssysteem kun je allerlei soorten gedrag stimuleren, zoals:

  • zelfstandig aankleden
  • op de wc (of het potje) plassen
  • in het eigen bed slapen
  • de speen afbouwen
  • zelf tanden poetsen
  • speelgoed opruimen
  • aan- en uitkleden

Voor ons is dit gedrag vanzelfsprekend, maar je kind moet dit allemaal nog leren. Een beloningssysteem kan hierbij helpen. Ook voor schoolgaande kinderen kun je een beloningssysteem inzetten. Bijvoorbeeld om ze te stimuleren op tijd huiswerk te maken of te oefenen voor een spreekbeurt.

Positieve aandacht

Als je een beloningsysteem goed inzet kan dit voor je kind een uitkomst bieden. Weet wel dat je niet alles hoeft te belonen met bijvoorbeeld stickers. Een knuffel of een compliment om je waardering te uiten is net zo fijn. Je kunt je waardering en trots ook laten zien door samen een spelletje te doen of positieve aandacht te geven.

Zorg dat je niet meteen voor alles aan de slag gaat met een beloningssysteem. Kies 1 of 2 activiteiten uit waar je je aandacht op wilt richten. Zo voorkom je dat je je kind voor alles wat hij doet, gaat belonen met stickers.

Hoe werkt de beloningsposter van Jongbrein?

In de webshop van Jongbrein kun je kiezen uit 2 verschillende posters op A2-formaat.

Jongbrein heeft gekozen voor 3 activiteiten:

  • slapen
  • eten
  • naar de wc

Dit zijn de activiteiten waar de meeste kinderen moeite mee hebben.

Eigen activiteit

Naast de standaard activiteiten op de poster is er ruimte voor een eigen invulling. Teken een plaatje van een activiteit in het nog openstaande witte vak of plak er een plaatje in. Zo sluit de poster altijd aan op de ontwikkeling en de belevingswereld van jouw kind.

Bij heel jonge kinderen kun je het belonen op de specifieke dag loslaten. Het gaat meer om het proces. Jonge kinderen hebben nog geen besef van dagen in de week. Je kunt kiezen om ze een willekeurige ster te laten inkleuren in een hokje naar keuze achter de juiste activiteit.

Eigenschappen van de poster

Het ontwerp van de poster zorgt ervoor dat je er lang plezier van zult hebben:

  • De posters zijn voorzien van een beschermende lamineer laag. Dit is duurzaam en zal dus lange tijd mooi blijven.
  • Het materiaal is spatwaterdicht en afneembaar. Geen probleem dus als er plakkerige handen op de poster komen. Met een vochtige doek kun je de poster goed afnemen.
  • Je kunt de poster beschrijven met een whitbordstift. Let op: dit geldt niet voor permanent markers en pennen. Kijk vooraf welke stift goed afneembaar is en hecht op je poster voordat je deze gaat inzetten.

Variant: omdat de poster is gemaakt van stevig materiaal biedt het vele mogelijkheden. Je kunt er ook voor kiezen om zelfklevend klittenband op de vakjes te plakken. Met foam vormpjes kun je zelf leuke herbruikbare stickers maken. Zo kun je de stickers elke keer afstemmen op de interesses van je kind.

Aandachtspunten

  1. Belangrijk is om elke keer uit te leggen waarom je kindje een ster mag inkleuren of een sticker mag plakken. Je mag een sticker plakken omdat je op de wc hebt geplast.
  2. Wees consequent: als je kind zich niet aan de afspraak houdt, kan hij ook geen sticker plakken. Leg uit waarom het niet kan.
  3. Zorg voor afwisseling tussen de beloningen. Heeft jouw kind een lange tijd al zelfstandig op de wc geplast of de hele week zijn bord netjes leeg gegeten, dan kan een extra beloning zijn dat hij mag kiezen wat jullie gaan eten die dag. Spreek dit van tevoren ook af met je kind.
  4. Gebruik je beloningssysteem niet te lang. Bij het ene kind kun je maanden doorgaan met het plakken van stickers, terwijl bij een ander kind na 3 weken de aandacht al verslapt. Het belonen verliest dan een beetje zijn kracht. Wat kan helpen is om dan variatie aan te brengen op de poster door sterren te gaan kleuren of te stoppen en het na een tijdje weer op te pakken.